Carlsens historie
Carlsens Food er en virksomhed fra 1930.
Den første peberrodsspire blev sået, da Grosserer Hans Aage Carlsen startede med at handle med peberrod i hovedstaden.
I 1950'erne startede Grosserer Carlsen med at fremstille revet peberrod i små lokaler i København.
I 1966 flyttede produktionen til Fyn for at komme tæt på peberrodsavlerne. Herfra udviklede virksomheden sig stærkt, og der kom flere produktområder til.
I dag ligger vores specialfabrik stadigvæk i Haarby på Fyn.
1930
1932
Forretningens økonomi og omsætning går fremad og man bliver mere og mere specialiseret i peberrod.
1934
Grosserer Aage Carlsen (også kaldet ”Peberrods Carlsen”) var uddannet købmand. Han startede selvstændig virksomhed med handel af bl.a. Peberrod i Nansensgade i indre København.
Handelen rykker for en kort bemærkning til H.C. Ørstedvej i København, men lokalerne sælges igen i året efter. hvor Grosserer Carlsen bliver ren Grossist.
Der er stærkt svingende priser på bl.a. bær, frugter, nødder og tomater, hvorimod priserne på peberrod er stabile. Dette får Grosserer Carlsen til at spekulere i at specialisere sig i peberrodshandel. Trækvognen erstattes med firmaets første motordrevne køretøj - en Ford T lastbil.
Grosserer Carlsen er efterhånden
blevet en velanset og kendt mand på Grønttorvet med både stor indflydelse
og kendt for sin gavmildhed.
1940'erne
Igennem årene arbejder
Carlsen på at udvide produktionen fra at sælge hel peberrod til at skrælle
og rive peberrod, og senere også høvle den. Det gjorde
han sammen med sin hustru Inge Carlsen i et baghus til en Hellerup-villa.
1950'erne
I samarbejde med en avler fra Sindal begynder Grosserer Carlsen for alvor at specialisere sig i handel med peberrod og
der banes vej til Københavns Grønttorv, hvor Carlsen har fast stadeplads på torvet - specialiseret i peberrodshandel.
Carlsen udnævnes til formand for Københavns Grønttorvs Kommision- og
Grossistforening og i den forbindelse starter man op med reklame for firmaet.
Danmarks Frugthandlerblad skriver for første gang om Carlsens.
1936
Der blev produktudviklet, og der blev lavet mange forsøg med forskellige typer forarbejdning, herunder den høvlet peberrod og peberrodscreme på tube.
Her ses promovering af "Carlsens Succes Peberrod" på tube.
1956
Grosserer Carlsens promoverer sig ved mere omfattende reklame, og via andel af salget på både høvlet- og revet peberrod bidrager og donerer virksomheden med større summer til Foreningskassen og Landsorganisationen af Danmarks Frugt og Blomsterhandlere, LO.
Annonce fra Aarhus Stiftstidende
Carlsens vækster fortsat, og man fortsætter med at gøre reklame for virksomheden.
Her i Berlingske Tidende fra 1961 og artikel fra 1965 i Erhvervsliv.
Fabrikken flytter fra baghuset i Hellerup til Haarby på Sydfyn. Det gjorde man fordi der ikke længere var plads nok i lokalerne i Hellerup, men mest af alt fordi det var en fordel og et ønske at få peberrodsavleren som nærmeste nabo. Dengang blev der dyrket peberrod på fabrikkens omkringliggende marker.
De nye faciliteter gjorde det muligt at øge produktionen, og i takt med fremvækst af brugsforeninger og senere egentlige detailkæder og flere landsdækkende grossister, udvidede Carlsens sin markedstilstedeværelse fra hovedstadsområdet over Sjælland til hele Danmark.
1960'erne
1966
Med flytningen til Haarby havde Aage Carlsen banet vejen for en moderne fabrikation under de bedst tænkelige forhold med en betydeligt større kapacitet, som kunne sikre kunderne både kvalitet og leveringsdygtighed fremover.
Nu skulle der blot sættes endnu mere skub i salget.
1967

Aktieselskabet
Carlsens Peberrod A/S stiftes.
1968

I forbindelse med indvielsen af den nye moderne fabrik den 13. august 1966, blev der skrevet en lang artikel i Danmarks Frugthandlerblad.

Ejerskifte
1970'erne
Aage Carlsen går bort i begyndelsen af 70'erne.
Hustru Inge Carlsens nevø, Torben Haagensen, overtager driften som medejer af virksomheden.
1972
1979
Torben Haagensen overtager 100% af aktierne af Carlsens Peberrod A/S.
Igennem de første mange år tilbringer Haagensen det meste af sin tid på fabrikken i Haarby, og pendlede til København i weekenderne for at være sammen med sin familie.
Eksport til de fleste nabolande - heriblandt også Storbritanien og Belgien.





Produktsortimentet udvides med råkostsalat og kapers.
1980'erne
1990'erne
I årene 2003-2005 deltog Carlsens,
sammen med en af kontraktavlerne og Dansk Jordbrugsforskning, aktivt i kvalitet- og sortsforsøg.
Der blev foretaget investeringer bl.a. i form af nye lastbiler og produktionsudstyr.
NICHE: Sund peberrod fra en lille fabrik på Fyn er blevet en stor eksportvare
00'erne
2003
Torben Haagensen går bort. Hustru Turid Haagensen
tiltræder som Direktør, og driver virksomheden i tæt
samarbejde med datter, Jeanett Haagensen.
2015
10'erne

Navneændring fra
Carlsens Peberrod A/S til
Carlsens Food A/S.
2018

Carlsens bliver økologigodkendt.
2019
Ejerskifte
Ægteparret Sarah og Brian Peetz Hansen tiltræder som de nye ejere pr. d. 01.12.18.